Mat vi ätit denna vecka

Mat denna veckan:

Tisdag: Baconpannkaka. Glutenfri till mig. Vanlig till resten av familjen. Det receptet tar jag från Rutiga Kokboken.

Onsdag: Minestronesoppa. Jag gör alltid 1,5 sats soppa. Jag utesluter palsternacka och basilika. Jag lägger till ca 400-500 gram stekt köttfärs i soppan. Har i extra morötter för att soppan ska bli matigare för min del eftersom jag inte äter pastan. Pastan (pastasnäckor)  kokar jag för övrigt i en gryta vid sidan om, sedan får alla själva välja hur mycket/lite pasta de vill ha i sin soppa.

Torsdag: Annas enkla kycklingrätt. Detta receptet hittade jag på Annas blogg för några år sedan. Det är mycket gott. Till oss fem har jag i 3-4 burkar creme fraiche, 2 rödlökar och ca 10-15 tomater. Igår hade jag bara 3 burkar creme fraiche, så jag hade i lite vispgrädde (ca 1/2 dl) också. Det blev bra. De andra i familjen fick ris till detta, jag åt broccoli.

Fredag: Hasselbackspotatis, fläskfile, beasås och hemmagjord tzatziki. Jag gör potatisen i ugnen, 225 grader, i ca 1 timme. Öser dem mellan varven med smör. På hasselbackspotatisen har jag salt, vitpeppar och grillkrydda. Fläskfilen kryddar jag med malen svartpeppar, salt och chili explosion. Beasåsen är påssås från Blå Band. Det måste vara Blå Bands, inte Knorrs och inte heller kall beasås på flaska.

Idag har jag dessutom bakat fröknäcke. Dessa blev jättegoda. Hade dock inga pumpafrön hemma så jag tog lite mer av de andra fröerna istället.

Receptet på fröknäcke: 

Till en plåt behövs:

3/4 dl mandelmjöl

3/4 dl solrosfrön

3/4 dl sesamfrön

3/4 dl pumpafrön

3/4 dl linfrön

1 msk fiberhusk

½ tsk salt

½ dl rapsolja

2 dl kokande vatten

Blanda alla torra ingredienser och rör om ordentligt. Tillsätt oljan och det kokande vattnet. Rör om ordentligt tills det blir en geléaktig smet. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper så det täcker en plåt. Dra bort det övre pappret, strö över lite flingsalt (om man vill) och grädda i 160 grader ca 60-70 minuter. Låt svalna och bryt i bitar.

1 Kommentar

En kommentar

  1. Anna skriver:

    Åh, kul att du gör min enkla kycklinggryta! Tack för att ni kom och firade min dag i dag! Flickorna var så fina! Och presenten luktar sååååååååååååå gott!!!!

    Tack än en gång för att ni gjorde min dag så speciell!!!

    // Många kramar!!!

Kommentera

Använd gärna Gravatars i kommentarerna.

XHTML: Dessa kan du använda: <a href=""> <b> <blockquote> <code> <em> <i> <strike> <strong>