Jag och barnen ska baka pepparkakor imorgon. Och eftersom jag försöker undvika otäck palmolja i möjligaste mån så valde jag att göra egen pepparkaksdeg. Det tog inte alls lång tid att fixa ihop degen, det tog max 10 minuter.
Recept pepparkakor:
1, 5 dl vatten
4 dl strösocker (jag hade ekologiskt strösocker)
1 dl ljus sirap
300 gram Arlas äkta SMÖR
1 msk malda nejlikor
1 msk kanel
1 msk ingefära
2 tsk bikarbonat
700-750 gram vetemjöl
Gör så här:
1. Koka upp vatten och socker.
2. Ta av grytan från plattan. Tillsätt sirap, smält smör, nejlikor, kanel och ingefära till det varma sockervattnet. Rör till en jämn smet.
3. Blanda bikarbonat med mjölet.
4. Rör därefter ner mjölblandningen. Degen ska vara lös, den hårdnar när den kallnat.
5. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylen ca. ett dygn.
Dagen efter:
1. Värm ugnen till 225°C.
2. Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord. Ta ut kakorna med mått och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
3. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt kakorna svalna på plåten och lossa med en stekspade. Förvara pepparkakorna i en tätslutande burk.
Receptet har jag hittat på Kungsörnen.
Var det verkligen inte jobbigt att göra degen?
Jag har länge, alltså flera år, velat göra egen pepparkaksdeg men både min mormor och min mamma har alltid sagt att det är svårt och tungt att göra sån.
Gott! Degen minst lika god som pepparkakorna. :D